Kunt u eigenlijk goed poepen?
- Rien de Heer
- 27 jul 2020
- 2 minuten om te lezen
Als eerste een excuus aan mijn Vlaamse lezers. De titel geeft u misschien een verkeerd idee over de inhoud van deze column. U moet uitgaan van de Nederlandse betekenis van het woord “poepen”. Ik kan dit maar beter direct melden om misverstanden te voorkomen.
Als ik geen onderwerpen heb om over te schrijven, dan struin ik het internet wel eens af op zoek naar een idee. Zo ook deze keer. Ik wil u deze informatie niet onthouden en deel het graag met u. Volgens een deskundig arts heeft ongeveer één op de vijf Nederlanders er wel eens last van. Obstipatie, constipatie en verstopping. Allemaal termen voor dezelfde aandoening: niet kunnen poepen. Helemáál tijdens de vakantie. Lang stilzitten is niet bevorderlijk voor de darmmotoriek. Vooral de eerste twee benamingen vind ik nogal wat bekakte woorden voor een alledaags probleem. Er bestaan veel fabels over verstopping. Veel mensen denken dat ze geconstipeerd zijn als ze maar één keer per twee dagen naar het toilet hoeven. Dat is niet zo. We poepen gemiddeld één keer per dag. Sommigen moeten drie keer per dag, anderen eens per drie dagen. Al worden er verschillende definities gebruikt, in de praktijk bent u geconstipeerd als u na drie dagen nog steeds niet kunt. Hopelijk heb ik sommige lezers nu al een beetje gerust gesteld.
Er zijn meerdere oorzaken. Ten eerste speelt de bekkenbodem een grote rol. Dat weten veel mensen niet. De bekkenbodem is een soort spier met bindweefsel eromheen waar de organen op rusten. Die reguleert onder meer de ontlasting. Om te kunnen poepen, moet u die spier goed kunnen ontspannen. Ik heb voor u gezocht naar oefeningen om tot betere ontspanning over te kunnen gaan, maar die heb ik helaas niet kunnen vinden.
“Kunnen veel mensen die spier dan niet goed ontspannen?”, zult u zich afvragen. Nee. Dat komt doordat we op een onnatuurlijke manier zijn gaan poepen toen de Engelsen het moderne toilet in West-Europa introduceerden. In landen waar ze hurktoiletten hebben, hebben ze minder last van obstipatie. Dat komt doordat u in de hurkhouding automatisch een belangrijke bekkenbodemspier ontspant. Mocht u er last van hebben dan is het poepen in hurkhouding wellicht een gouden tip voor u.
Zittend poepen is lastiger. Een laxeermiddel nemen heeft geen zin als u die spier niet kunt ontspannen. De deur blijft dan immers op slot (van de spier en hopelijk ook van uw toilet). Wat kan helpen is een krukje in het toilet te zetten om zo de hurkhouding na te bootsen. Hoe u dat zou moeten doen is me een raadsel, maar misschien heeft u zelf een creatieve oplossing?
Vooral een gebrek aan vezels kan verstopping veroorzaken. Vezels zorgen voor massa, stimuleren de darmbeweging en vormen voedsel voor de darmbacteriën. Eet dus voldoende volkoren producten, fruit, groente en peulvruchten. Uit eigen ervaring weet ik dat ik hier ook weer niet te veel van moet eten. Ik heb u in deze column slechts een aantal nuttige tips gegeven. Ik zou zeggen, doe er uw voordeel mee !
Recente blogposts
Alles weergevenEen conclusie die ik regelmatig trek. Ik ben ook maar eens mens, dus ik word ouder en denk misschien daarom veel vaker na over het leven...
Lang geleden dat ik een column geschreven heb. Enkele honderden in de laatste jaren, dus na een droogte van enkele maanden heb ik me er...
Ik zal maar weer direct met de deur in huis vallen. Zelf heb ik helemaal niets met Kerstmis. Voor mij zijn het de meest vervelende dagen...
Commentaires