top of page

WK Darten, de afsluiting van het jaar

  • Foto van schrijver: Rien de Heer
    Rien de Heer
  • 30 dec 2019
  • 2 minuten om te lezen

Op sportief gebied wordt elk jaar traditioneel afgesloten met het WK darten. Velen zitten dan aan de buis gekluisterd vanwege de Nederlandse successen. Omdat ik mijn columns zelfs bij een jaarafsluiting wel eens wil terugblikken, is het misschien leuk om eens uit te zoeken hoe lang deze sport eigenlijk al bestaat. Dat heb ik dan ook gedaan. Het darten is ontstaan in de Late Middeleeuwen in Engeland. Historici vermoeden dat boogschutters er in de tijd van de Engelse vorst Hendrik VIII (1491-1547) mee begonnen. Van de koning moesten ze oefenen met boogschieten. Voor de grap zouden de boogschutters de pijlen op een gegeven moment steeds kleiner hebben gemaakt, zodat er mee gegooid kon worden.


Vroege dartborden werden gemaakt van de onderkant van lege wijntonnen, waarop cirkels werden getekend. Bier werd destijds nog niet gedronken. De kleinste cirkel, de roos, leverde uiteraard de meeste punten op. Hendrik VIII was een liefhebber van dit nieuw bedachte spelletje, want uit een teruggevonden brief blijkt dat hij in 1530 een prachtig gedecoreerd dartbord kreeg van zijn aanstaande vrouw Anne Boleyn (ca.1505-1536). Tot onvoorwaardelijke liefde leidde dit pracht cadeau echter niet. Zoals bekend liet Hendrik zijn vrouw Boleyn (en wel meer partners) ter dood brengen.


Overigens komt het woord dart, dat oorspronkelijk ā€˜speer’ of ā€˜pijl’ betekende, volgens het Oxford English Dictionary als woord minstens sinds 1314 in de Engelse taal voor. Zoals wel meer aspecten van de Amerikaanse geschiedenis kunnen ook de wortels van het darten verbonden worden met de Pilgrim Fathers. Deze kolonisators speelden het dartspel tijdens hun oceaanreis op het schip de Mayflower. Toch werd darten in de Verenigde Staten nog niet populair en bleef het spel vooral een Engelse aangelegenheid en hobby.


Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw ontwikkelde het darten zich tot het spel zoals wij dat nu nog kennen. Dit gebeurde in Engelse pubs en cafƩs in stedelijke centra als Londen, Manchester, Leeds en Yorkshire. De Engelsman Brian Gamlin, een toen 44-jarige timmerman uit Lancashire, ontwierp in 1896 de standaard nummering van het dartbord zoals wij dat nu nog kennen, met de 20 bovenaan en de 3 onderaan het bord. Gamlin had de nummers zo geplaatst, dat naast de hoge getallen 20, 19, 18 en 17 aan beide kanten een laag getal zit. Op die manier is de kans groot dat de speler met de beste techniek het spel wint, en niet degene met het meeste geluk. Gamlin overleed in 1903, voordat hij een patent op zijn ontwerp had aangevraagd.


Tot zover een stukje geschiedenis van het darten. Michael van Gerwen heeft inmiddels de halve finale gehaald, dus we blijven allemaal kijken in de hoop dat hij in het nieuwe jaar wederom tot wereldkampioen zal worden gekroond.

Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven
Ik ben ook maar een mens

Een conclusie die ik regelmatig trek. Ik ben ook maar eens mens, dus ik word ouder en denk misschien daarom veel vaker na over het leven...

Ā 
Ā 
Ā 
Is meedoen belangrijker dan winnen?

Lang geleden dat ik een column geschreven heb. Enkele honderden in de laatste jaren, dus na een droogte van enkele maanden heb ik me er...

Ā 
Ā 
Ā 
Kerstmis 2024

Ik zal maar weer direct met de deur in huis vallen. Zelf heb ik helemaal niets met Kerstmis. Voor mij zijn het de meest vervelende dagen...

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


​FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • c-youtube

Ā© 2015 by Rien de Heer. Proudly created with Wix.com

bottom of page